урок по български език

Подобряваме обучението по български в Западните Покрайнини

Стартира проект на стойност 112 хиляди евро за подобряване обучението по български език в Западните Покрайнини. Търсят се и учители.

Проектът цели професионално усъвършенстване на учители по български език в пограничните райони на Сърбия и беше представен днес представени днес в пресклуба на БТА от Националния съвет на българското малцинство в Република Сърбия и Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Ще се включват училищата в Димитровград, Босилеград, Сурдулица и Бабушница. Възможно е в бъдеще да бъдат включени и училищата от северната част на Сърбия. Българо-сръбският проект предвижда изграждането на регионален център в Димитровград с филиал в Босилеград. Там, под формата на различни програми, учителите и учениците взаимно ще подобряват своето ниво на език и българска култура.

Ще бъдат изготвени специални учебни помагала и нов българо-сръбски речник с българска терминология. Ще бъде изградена функционална мрежа за преподаване, включително и в електронен вариант. В проекта е заложена и така програма „Училище без стени“, в която чрез лятна международна школа учителите от българска и сръбска страна ще се събират и ще обменят опит.

Координаторът на проекта Ратко Манчев обясни, че първата стъпка е изготвяне на анализ за състоянието на образователните заведения в пограничните райони, който да посочи основните проблеми и нужди на децата и техните преподаватели и родители.

След това, съвместно със Софийския университет, ще бъдат изготвени програми за професионално усъвършенстване на учители, както и учебни помагала по тях.

Цялото наименование на проекта е „Поддържане на устойчива културна идентичност на българите в трансграничния регион на Република Сърбия чрез оптимизиране на функционалната мрежа за образование на български език“ и се финансира подкрепата на Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Сърбия“.


Източник: News.bg

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.