БългарияСвят

Нови научни трудове за българските общности в чужбина

На 15.02.2010 г. (понеделник) от 18:00 ч. в Конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се състои представяне на два научни труда, свързани с историята и съвременното състояние на българите в Руската федерация, Украйна, Молдова, Казахстан, Азербайджан, Грузия, Армения, Латвия, Литва, Естония…

Това са:

Проф. д.и.н. Михаил Станчев

„Българите в Руската империя, СССР, балтийските страни и ОНД”, т. 1 /1711-2006/. Статистическият сборник, с автор проф. д.и.н. Михаил Станчев е част от дългосрочен проект по изследване на миналото и настоящето на нашите сънародници, бесарабски българи. Първият том представлява справочник, в който за първи път се публикуват статистически данни за българите, преселили се в Русия още по времето на Петър I и Екатерина II до наши дни. Той акумулира информация за броя на българите в Руската империя, географията на тяхното разселване по всички региони на огромната страна, професионалната подготовка, нивото на образование.

Проф. д.и.н. Михаил Станчев е наш сънародник от Украйна, научен ръководител на Центъра по българистика и балкански изследвания „М. Дринов” при Харковския национален университет „В.Н. Каразин”. Държавната агенция за българите в чужбина финансира издаването на труда му, отпечатан в Академичното издателство „Проф. Марин Дринов”, София.

Проф. д.ф.н. Тодор Балкански

„На пусто пладне. Българите в Руската империя и днес. Бележник на езиковия археолог”, с автор проф. д.ф.н. Тодор Балкански, представя трудната съдба на българите в изгнание в Царска Русия, СССР и в съвременните независими републики Украйна, Молдова, Руската федерация… Авторът тръгва по следите на българите в Русия, върви след бежанските кервани към Бесарабия, след това към Поволжието, Сибир, Средна Азия и Кавказ, после обратно към родната земя. Той осъществява редица научни експедиции, с трудовете си запознавабългарската общественост с езиковото състояние на селищата с компактно българско население.

Проф. д.ф.н. Тодор Балкански е автор на над 300 труда по лексикология, ономастика, езикова археология и езикова култура. В ономастиката създава нова дисциплина, наречена ономастична просопография. Поддържа активни контакти с общността на бесарабските българи. Последната му книга „На пусто пладне…” е отпечатана в Издателска къща „Знак’ 94”, Велико Търново.

Източник
Държавна Агенция за Българите в Чужбина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button