Свят

Българите в чужбина са изпратили у нас над 2 млрд. лева през 2009г.

Българите в чужбина са изпратили у нас над 2 милиарда лева през 2009г. според данни на Института за Пазарна Икономика.

Никой не знае Колко точно българи живеят зад граница. Според Държавната агенция за българите в чужбина, в Турция живеят около 300 000 българи, в Гърция около 230 000, а в Испания около 165 000.

Райна Манджукова

Най-реалистичното, за което може да се говори е 3 млн. българи. Един милион от тях са български граждани, които в едно или друго време са напуснали България и са запазили българското си гражданство. Сред тях е и новата българска емиграция. Другите два милиона са българите в тъй наречените исторически общности.

казва Райна Манджукова.

Не се знае и колко точно пари биват преведени в България от българи, живеещи в чужбина. Според някои анализи, българите в чужбина връщат у нас до 40% от доходите си. Така през 2008 година са формирали между 4 и 5% от БВП. Заради световната икономическа криза, постъпленията през 2009 г. са намалели от 3 на 2 милиарда. лева.

Без значение какви точно са тези проценти, трябва да се знае, че емигрантските пари не са панацея и дори биха могли да доведат до покачване на цените в отраслите към които са насочени. Никой не идва с емигрантски пари да си купи завод, да наеме работници, да произвежда у нас и да реализира продукция. Тези пари, в най-голямата си част, не могат да генерират здрав икономически растеж от какъвто имаме нужда.

смята Велико Димитров.

Източник
bTV

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button