Босилеград

Българите в Сърбия са дискриминирани

Демократичният съюз на българите от Босилеград оцени, че отделни разпоредби от новия Закон за политическите партии са дискриминационни, предаде сръбското радио Б92.

Председателят на Главния комитет на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов заяви, че партията е против разпоредбите, които предвиждат политическа партия на малцинствата да могат да учредят най-малко 1 000 граждани.

Според новите разпоредби за основаване на политическата партия на българите в Сърбия са необходимо в нея да членуват най-малко 5% от представителите на това национално малцинство.

Членовете на Главния комитет на Демократичния съюз на българите в Босилеград оцениха, че става дума за дискриминация на българите и че „законодателят ограничава правото на равноправно и свободно политическо организиране и участие в сръбските органи на властта“.

От Демократичния съюз на българите посочват, че партията съществува от 18 години, а сега може да бъде заличена от регистъра, ако до 23 януари 2010г. не бъдат събрани 1 000 подписа.

Според Демократичния съюз на българите новият закон е дискриминационен и защото в приемането му не са участвали представители на българското национално малцинство.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.