разпит в Сърбия

Българин нa разпит в Сърбия заради няколко портрета

Димитър Димитров Треперски от Босилеград e активист на Демократичния Съюз на Българите и изявен българин.

На 25.10.2010г. пътна полиция в Босилеград го спира и му връчва призовка да се яви на 27.10 в Областната полиция „за събиране на данни по наказателно дело предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост“.

Сръбските власти откриват костница в Сурдулица, Западните покрайнини преди няколко месеца където според сърбите,  „българите били избили 20 000 сърби“, като тази костница е положена в училище, където учат и деца от българското малцинство.

В отговор на тази провокация той слага на собствената си къща българско знаме и портретите на няколко български революционери.

Не се знае с какво портрети на български исторически личности предизвикват омраза в населен с българи район.

Прочетен му е доноса на свещеник Миодраг Драшко в който освен за него, са изнесени обвинения и за ДСБ, КИЦ и редактора на списание „Бюлетин“ Иван Николов за предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост. Димитър Димитров е разпитан дали е сложил българско знаме на къщата си, и дали е окачил на „десетина портрети на въоръжени с пушки лица“


Демократичният Съюз на Българите разпространи съобщение до медиите във връзка със случая

Демократичен съюз на българите

Главен съвет – Босилеград, ул. М Тито № 15

Тел/факс: 00381(017)877296; 00381(017)878254

Изх. № ____дата: 28. 10. 2010г.

Съобщение за медиите

На 27. 10. 2010 година в 10 часа, в Полицейското управление във Враня – отдел криминална полиция, в качеството си на гражданин е разпитан Димитър Александров Димитров, член на Главния съвет на Демократичния съюз на българите и изявен борец за правата и интересите на българското национално малцинство. От разпита е станало ясно, че по писмен донос на свещеник Миодраг Драшко прокуратурата е наложила на полицията във Враня да проведе разследване за наличието на данни за наказателно дело Предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост по. чл. 317, ал. 1, от Наказателния кодекс на Република Сърбия.

На Димитър Александров Димитров е прочетен доноса на свещеник Миодраг Драшко в който освен за него, са изнесени обвинения и за ДСБ, КИЦ и редактора на списание „Бюлетин“ Иван Николов за предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост. Димитър Димитров е разпитан дали е сложил българско знаме на къщата си, дали е окачил на „десетина портрети на въоръжени с пушки лица“ и защо е бил в черквата „св. Троица“ в с. Извор на 24 май т.г. Димитър Димитров е отговорил, че има българско знаме на къщата и пет портрета на навеса пред къщата на известни имена от българската и македонската национална история Мара Бунева, Владо Черноземски, Тодор Александров, Иван Михайлов и Менча Кърничева, и че е участвал в празнуването на Деня на българската култура и на славянската писменост в черквата „Св. Троица“ в с. Извор на 24 май тази година.

ДСБ счита, че зад доноса на свещеник Миодраг Драшко стои Сръбската православна църква и определени кръгове на Държавна сигурност които легалната политическа борба за спазване на човешките и малцинствени права на българите, представят като предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост и по този начин искат да сплашат и компрометират най-изявените активисти на ДСБ.

Сръбската православна църква предизвика национална омраза и нетърпимост срещу българите с откриването на паметна костница „на жертвите на българските окупатори“ в двора на Техническото училище „Никола Тесла“ в Сурдулица в края на май т.г. Тази костница, сред учениците от сръбска националност възпитава чувство на омраза и отмъщение към българите, и чувство на вина и срам сред учениците от българска народност от т.н. престъпления на българската армия в Първата световна война без да има налични доказателства за това.

ДСБ изразява загриженост и тревога от доносническите действия на Сръбската православна църква, прокуратурата и полицията които продължават да се отнасят към легалните борци за правата и интересите на българското национално малцинство като към държавни врагове и все още използват методите на компромитацията и сплашването.

ДСБ счита, че такова поведение е не само вредно за престижа на Сърбия като демократична страна, но и за членството й в Европейския съюз и предупреждава, че за това и за всички други подобни действия на Сръбската православна църква, прокуратурата и полицията ще продължава да информира еврокомисаря по разширението при Европейската комисия в Брюксел.

Председател:

Драголюб Иванчов


Източник: Facebook

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.