БесарабияБългария

100 000 € помощ за бежанците в Украйна

  На 21 октомври 2015 г. България отпусна 100 000 € за бежанците в Украйна. Страната ни предоставя помощта на Украинският Червен Кръст за нуждаещите се хора и вътрешно разселените лица в Одеска област и териториите под контрола на украинското правителство в Донецка и Луганска области.

Документът бе подписан в три екземпляра на български, украински и английски език в сградата на посолството на Република България в Киев.

Споразумението е било подписано в София от министъра на Външните Работи на Република България Даниел Митов, на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев и президента на обществото на Украинския Червен Кръст Иван Усиченко.

Помощта ще бъде използвана за ваучъри (купони) сред бедните слоеве на населението и вътрешно разселените лица от Одеска област и на териториите на Донецк и Луганск, които се намират под контрола на украинското правителство.

В словото си преди подписването на Споразумението, посланик Красимир Минчев подчертал желанието на България да окаже помощ на Украйна, като израз на традиционното приятелско отношение и близостта между българския и украинския народи, както и с цел облекчаване на положението на страдащите украински граждани в този сложен за страната период. Съобщил е също че българската страна е определила координатори по изпълнението на настоящото Споразумение – госпожа Елена Слатинска-Ованезова, трети секретар в Посолството на Република България в Украйна и г-н Антон Киссе, украински депутат и президент на Асоциацията на Българите в Украйна.

От своя страна, г-н Усиченко е благодарил за предоставената помощ и отбелязал доброто дългогодишно сътрудничество между Българския Червен Кръст и Обществото на Украинския Червен Кръст. В разговор след подписването на документа и връчването на дарителския сертификат е уточнено, че през същата седмица стартират необходимите процедури за предоставянето на помощта, като по-нататъшните стъпки по реализацията на споразумението ще бъдат допълнително обсъдени с българската страна.

На подписването на споразумението за предоставяне на хуманитарна помощ са присъствали дипломати от посолството, представители на ръководството на Обществото на УЧК и журналисти от Киевската държавна регионална телевизионна и радио компания и Аутлук.

Източник
Посолство на Република България в Украйна

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back to top button